Announcement

Collapse
No announcement yet.

Dungeons & Dragons

Collapse
X
Collapse
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Dungeons & Dragons

    Dungeons & Dragons (skraćeno D&D ili DnD) stolna je igra uloga (RPG) smještena u fantastični svijet. Izdaje ju tvrtka Wizards of the Coast. Izvorni autori Gary Gygax i Dave Arneson su D&D po prvi puta objavili u siječnju 1974. u vlastitoj tvrtki Tactical Studies Rules (TSR). Iako je igra izvorno nastala iz stolnih ratnih igara, prvo izdanje D&D-a se općenito smatra početkom suvremenih igara igranja uloga i, samim time, početkom industrije RPG-ova.

    D&D razlikuje se od tradicionalnih ratnih igara postavljajući svakog igrača u ulogu pojedinačnog lika, umjesto veće vojne postrojbe. Igrači se uživljavaju u uloge pustolova, a igrom upravlja tzv. gospodar tamnice (engl. dungeon master, skraćeno DM) - DM ima ulogu pripovjedača i suca, a njegova je zadaća upravljati svijetom igre i postavljati izazove, bitke i pustolovine pred ostale igrače. Nakon uspješno obavljenih zadaća, likovi bivaju nagrađeni blagom, znanjem i bodovnim iskustvom (engl. experience points, skraćeno XP), što im omogućuje napredovanje i otvara vrata još većim izazovima.

    Rani uspjeh D&D-a uzrokovao je zasićenje tržišta sličnim igrama. Usprkos ovoj konkurenciji, D&D je i dalje vodeći na tržištu industrije RPG-ova. Godine 1977., igra je podijeljena na dvije inačice: Dungeons & Dragons (pravilima oskudniju) te Advanced Dungeons & Dragons (strožu i razrađenijih pravila, skraćeno AD&D). Drugo izdanje pravila AD&D-a objavljeno je 1989. godine. Podrška i razvoj originalnih inačica igre prekinuti su 2000. godine, kada je objavljeno treće izdanje s novim sustavom pravila. Ova pravila tvorila su osnovu sustava d20 dostupnih pod otvorenom licencijom (Open Game Licence, skraćeno OGL) koja dopušta korištenje pravila igre drugim izdavačima. Treće izdanje preuređeno je i poboljšano 2003. godine (poznato kao izdanje 3.5). Četvrto izdanje objavljeno je 2008., a peto izdanje 2014. godine.

    Dungeons & Dragons i danas je u samom vrhu najpoznatijih i najuspješnijih igara uloga, sa procjenjenih 20 milijuna sadašnjih i bivših igrača te zaradom od preko 1 milijarde američkih dolara u prodaji knjiga i opreme. Igru podržavaju brojna izdanja unaprijed pripremljenih pustolovina i fantastičnih svjetova koje igrači mogu koristiti. Izvan okvira same igre, pojam D&D ostavio je traga kroz prateće proizvode (knjige, stripove, videoigre, kartaške igre, itd.), spomene u popularnoj kulturi, pa i razne kontroverze koje su ju okruživale (posebice u slučaju moralne panike u SAD-u 1980-ih koja je D&D nelogično povezivala sa sotonizmom i samoubojstvom). Igra je osvojila brojne nagrade i prevođena je na brojne jezike van izvornog engleskog (ali nijedna verzija igre nije još prevedena na hrvatski).

  • #2
    Volio bih ovo zaigrati, možda da se dogovori neka partija za forumaše? Ili na ovogodišnjem Infogameru? Bilo bi lijepo da imamo nešto za forumaše na Infogameru, upoznavanje ili neš.

    Uglavnom, ako netko planira, voljan sam ovo igrati.
    Također postoji videoigra na Steamu.

    Comment


    • #3
      -
      Last edited by bert_raccoon; 26-08-2020, 19:35.

      Comment


      • #4
        Nikada nisam ovo igrao, ali bih volio jednog dana odigrati D&D iako trebam naći par igrača za to

        Comment

        Working...
        X